Muzikale talenten treden op bij Crescendo!

Bij muziekvereniging Crescendo uit Sliedrecht heeft op zaterdag 15 oktober het concours voor solisten en ensembles plaats gevonden. Een traditie van de muziekschool: iedereen kan meedoen om zijn of haar talent te tonen in een optreden voor eigen publiek! Zo hebben leerlingen die nog maar kort les hebben ook al hun prestaties laten zien en daarnaast de leerlingen die al jaren les hebben. Dit is een mooie combinatie geworden, zowel de verschillende instrumenten als de manier van uitvoeren trok de aandacht van de twee juryleden.

Deelnemers Concours

 

Winnaars

 

De deskundige jury bestond uit Hugo Verweij, docent koperblaasinstrumenten op Goeree-Overflakkee en voorheen ook docent bij Crescendo, en Ton van Driel, voormalig muziekdocent bij de PABO. Zij waren onder de indruk van de gespeelde muziek en het niveau van de leerlingen. Eén jurylid heeft vele jaren geleden een leerling lesgegeven, bij Crescendo, een jongetje met de naam Paul Langerman. En ook Johan Donk was geen onbekende voor dit jurylid. Deze twee dirigenten, dat zijn nu klinkende namen bij Crescendo! De jury moedigt dan ook iedere muzikant aan vooral door te gaan met het instrument naar keuze, om het wellicht ook zover te schoppen, maar vooral om plezier te beleven in het musiceren met elkaar.

Bij de solisten kwam de piano veelvuldig aan bod, mooi om te horen en te zien. Zij maken immers geen deel uit van de orkesten. Verder was de klarinet te horen, de trompet, het euphonium, de altsaxofoon, de besbas, de trombone en de drums. Er traden acht solisten voor het voetlicht.

De ensembles bestonden toevallig alle vijf uit 2 muzikanten. Zowel jonge leerlingen als de meer ervaren gaven een prachtig optreden op deze middag. De combinatie van de verschillende instrumenten is door de leerlingen zelf bedacht en pakte goed uit met leuke presentaties of passende outfit. Ook was er een zangeres te horen, een nieuwe kans voor Crescendo?

Voor de jury was het, zoals begrijpelijk, best moeilijk om per categorie een beker uit te reiken. Zij hanteren een juryformulier, maar geven ook persoonlijke tips aan de leerlingen. Het is gelukt om twee solisten en twee ensembles te belonen met een beker. De juryleden weten veel van muziek en de performance daarvan. Alle deelnemers ontvingen een certificaat, het juryrapport met punten en tips voor de muzikant voor hun verdere carrière. Een leuk presentje als dank voor hun deelname maakte dit compleet.

Bij de prijsuitreiking aan het einde van de middag speelde het C-orkest, onder leiding van Johan Donk, enkele vrolijke stukken. De juryleden reikten zelf de twee bekers uit aan de solisten, één per categorie. Er was één beker voor de ensembles en tenslotte de originaliteitsprijs voor het opvallendste optreden. Dit was het optreden “The drunken sailor” van de zeemannen Arco en Kelan die niet alleen de besbas en het euphonium bij zich hadden maar ook een fles met … en met hun optreden echt een “klik” hadden met het publiek.

De juryleden, Hugo Verweij en Ton van Driel, waren enthousiast over de opzet van dit concours en vonden het leuk om hun professionele bijdrage aan deze mooie muzikale middag te leveren. “Ga vooral door met dit prachtige gezamenlijke musiceren!” De jury ziet duidelijk dat de muziekschool goed muziekles geeft en dat kwam in dit concours tot uiting.

Prijzen:
Beste solist (beginners en A-niveau): Tiemen van de Minkelis
Beste solist (gevorderd, C-niveau): Eva Stouten
Beste ensemble: Luc Stouten en Eva Stouten
Originaliteitsprijs: Arco van Os en Kelan Timmermans

Foto’s: Muziekvereniging Crescendo, gemaakt door Carlien ’t Hart, werkgroep Muziekschool