Crescendo Classique keert terug in de Grote Kerk

Een jong, enthousiast en getalenteerd harmonieorkest, het prachtige Naber-orgel in de Grote Kerk van Sliedrecht en een repertoire waar je ‘u’ tegen zegt: dat zijn de ingrediënten van Crescendo Classique. Het A-orkest van Crescendo speelt op 5 november 2022 een wervelend programma. De kerk opent om 19.30, het concert start om 20.00 en kaartjes zijn te verkrijgen voor €10,-. Bezoekers onder de 12 jaar betalen slechts €5,-. Reserveer hier kaarten.

Crescendo’s A-orkest is onder leiding van haar dirigent Paul Langerman druk bezig met de voorbereidingen voor dit concert. Het programma bevat, zoals de titel al weggeeft, een aantal klassieke werken. Zo speelt het orkest uit de bekende Planets-suite van componist Gustav Holst het deel ‘Jupiter: Bringer of Jolity’. Holst laat hierin de vrolijkheid en frivoliteit die toegedicht wordt aan de planeet Jupiter horen, maar verwerkt ook de statige hymne ‘I vow to thee, my Country’ in het werk.

Een ander werk wat te vinden is op het repertoire van het A-orkest is ‘Finlandia’, van de Finse componist Sibelius. Sibelius schreef dit symfonische gedicht als ode aan zijn geliefde vaderland Finland. Het was een patriottisch stuk, gericht tegen de intrekking van de Finse autonomie door Rusland. In 1900 werd het stuk op de wereldtentoonstelling in Parijs gespeeld, waardoor de Finse zaak onder de aandacht van de buitenwereld kwam. Een bijzonder werk met een bijzondere geschiedenis dus; de moeite waard om te beluisteren.

Een bijzondere toevoeging aan dit concert is het orgel. Organist Arie Belo bespeelt het Naber-orgel; een bijzonder instrument dat al sinds 1853 in de Grote Kerk klinkt. Naast dat Belo een aantal solowerken speelt, is er in het orkestwerk ‘Alleluia Laudamus’ ook een rol weggelegd voor het orgel. Deze feestelijke hymne werd geschreven door harmonie-coryfee Alfred Reed. Het A-orkest kijkt uit naar de mooie samenwerking met Arie Belo.